A Kids Rigts Initiative

Genomineerden 2016

In 2016 won Kehkashanehkashan de Internationale Kindervredesprijs. De twee andere genomineerden hebben allebei op jonge leeftijd een indrukwekkend verschil gemaakt in hun omgeving, op hun eigen manier: 

 

Divina Maloum (12) – Kameroen

Genomineerd voor haar strijd voor vrede en tegen radicalisering.

Divina startte in Kameroen de vredesbeweging I am standing up for peace toen zij de impact zag van extremistisch geweld in haar regio. Divina vertelt leeftijdsgenoten over de gevaren van geweld en radicalisering en roept hen op zich in te zetten voor vrede. Hoewel haar programma inmiddels al 5.000 kinderen in eigen land heeft bereikt, blijft Divina bijzonder ambitieus. Zij wil haar nominatie gebruiken om het werk buiten de eigen landsgrenzen voort te zetten. Divina wordt daarin gesteund door de organisatie die haar voordroeg voor de Kindervredesprijs: Réseau des Jeunes Leaders des Nations Unies. 

 

 

Muzoon Almellehan (18) – Syrië

Genomineerd voor haar strijd voor het recht van kindvluchtelingen op onderwijs

Muzoon werd voorgedragen door Kindervredesprijswinnares Malala Yousafzai en The Malala Fund. Muzoon komt uit Syrië, maar moest haar thuisland door de voortdurende oorlog drie jaar geleden samen met haar familie ontvluchten. In een vluchtelingenkamp in Jordanië zette zij al snel een campagne op om meisjes in het kamp betere toegang tot goed onderwijs te bieden. Zo kwam zij in actie tegen de uithuwelijking van meisjes op zeer jonge leeftijd. In het vluchtelingenkamp ging Muzoon van tent naar tent om hierover met kinderen en ouders te praten. Zij wist veel ouders ervan te overtuigen hun dochters naar school te sturen. Zij kreeg internationale media-aandacht voor haar dappere werk en sprak al met menig wereldleider over de problemen in vluchtelingenkampen. Muzoon en haar familie wonen sinds de zomer van 2016 in het Verenigd Koninkrijk.