A Kids Rigts Initiative

Levensverhaal Francia

Francia Simon uit de Dominicaanse Republiek won op 16-jarige leeftijd de Internationale Kindervredesprijs. De prijs werd uitgereikt door de Guatemalaanse Nobel Vredesprijswinnaar Rigoberta Menchú Tum. Francia voert actie voor het recht van kinderen uit Haïti en de Dominicaanse Republiek op een naam en nationaliteit. Zonder geboortecertificaat heb je geen toegang tot essentiële rechten zoals onderwijs en gezondheidszorg.

 

Francia werd geconfronteerd met het feit dat ze mogelijk niet naar school kon, omdat ze geen geboortecertificaat had. In reactie daarop deed ze uitgebreid onderzoek en bleek ze zeer volhardend in het nastreven van haar eigen registratie. Ze slaagde hierin en verkreeg blijvende toegang tot de middelbare school. Sindsdien heeft Francia haar kennis en kracht gebruikt om andere kinderen zonder geboortecertificaat te helpen. Ze heeft al meer dan 130 kinderen geholpen met de officiële registratie van naam en nationaliteit. Hierdoor bestaan deze kinderen voor de weten hebben ze de kans op een zekerder en gelukkiger bestaan. 

 

Na de aardbeving begin 2010 op Haïti heeft Francia kinderen geholpen die, vaak zonder ouders, naar de Domincaanse Republiek waren gevlucht. Ze zorgde bijvoorbeeld voor onderdak. Samen met anderen organiseerde Francia sportactiviteiten en spelletjes voor de kinderen. 

In november 2011 is Francia moeder geworden van dochter Esperanza. Zij wonen bij Francia’s moeder en broer. Francia is onlangs gestart met een universitaire opleiding Diplomatie en Internationale betrekkingen.


2010 Winnaar Francia Simon

Naam                 Francia Simon

Nationaliteit       Dominicaans
Geboortejaar     1994
Woonplaats       Batey Cuchilla
Winnaar in         2010
Onderwerp        Recht op naam en                                  nationaliteit

Waar woont de winnaar?

Partners 

 

 

Lees meer